Javno povabilo- peka kostanjev
23 avgusta, 2023Javni poziv za najem stojnic 1. November
13 septembra, 2023Na osrednji mariborski tržnici je od 16.82023-19.82023 potekal prvi festival paradižnika. V sredo 16.8 in četrtek 17.8 so nas obiskali otrci iz Zveze prijateljev mladine ki so pri nas imeli delavnice na temo paradižnika, v petek smo poslušali zanimivo predavanje gospe Miše Pušenjak strokovnjakinje za zelenjadarstvo Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, festival pa je doživel vrhunec ko smo izbirali najboljši in najtežji paradižnik.
Prvič je postalo jasno, kateri je najboljši paradižnik na Osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu. Deset kmetij, ki prodajajo na tržnici, je sodelovalo v tekmovanju. Kupci in obiskovalci tržnice so ocenjevali 18 različnih vrst in sort paradižnikov. Pozorni so bili na izgled, barvo, konsistenco, vonj in okus, in ko je strokovna komisija točke seštela je bilo jasno, da z naskokom najboljši paradižnik pridelajo pri Kmetiji Horvat iz Dogoš. Prvo nagrado je osvojila s sortama volovsko srce in nizozemski češnjevec. Obe sta bili ocenjena za najboljša paradižnika.
Sledilo je tekmovanje za najtežji paradižnik. Dvanajst so jih v ocenjevanje prinesli vrtičkarji, ljubiteljski pridelovalci in kmetje. Med prve tri so se prebili debeluhi, vsak težji od enega kilograma. Ko je tehtnica pokazala 1,544 kilograma je bil zmagovalec jasen. Volovsko srce, ki ga je pridelala vrtičkarica Marjetka Stošič. “Nič kaj posebnega nisem delala z njim, da je zrasel tak orjak. Že leta uporabljam svoja semena. A s tem paradižnikom se je nekaj zgodilo, ker ne samo, da takšnega nisem imela še nikoli, ampak volovskega srca ne pridelujem na vrtu, ker je tako občutljiv, da mi ne uspe. Kako je ta zrasel mi ni najbolj jasno,” . Le nekaj lažji je bil paradižnik, ki so ga pridelali na kmetiji Lesjak. Tehtal je 1,164 kilograma. “To je naša stara sorta. Orjak. Imamo svoja semena, svoje sadike vzgojimo. Ne samo da je lep in debel, je tudi dober,” je razložila Davorina Lesjak, ki tudi prodaja na tržnici. Danica Dolenc je s paradižnikom težkim 1, 084 kilograma uspela osvojiti tretje mesto, čeprav ji je doma, tik preden ga je v petek prinesla na ocenjevanje, padel na tla. “Tale paradižnik je izjemen. Seme je staro čez 50 let, po pošti sem ga naročila iz Travnika v Bosni. Pri tem paradižniku ni pomembna debelina ampak okus. To je samo meso brez tekočine,” ga je pohvalila.